Skip to main content

Dvouplášťové ploché střechy panelových domů.


Bydlíte v panelovém domě? Uniká vám teplo střechou?  Nebo nekvalitně provedenou opravou střechy?




Velké množství tepla odchází právě střešním pláštěm. Mnoho panelových domů má dvouplášťovou střechu s bočními odvětrávacími otvory. Takové konstrukce střech tu existují od 70. let minulého století.  Proč dvouplášťové? Principem takového typu střechy je vyšší tepelná ochrana domu a ochrana před zatečením, vlhkostí a jinými projevy vody degradující střešní plášť. Skladba takové konstrukce začíná střešní nosnou konstrukcí panelového domu. Nosný panel zároveň plní funkci stropu horních pater. Následuje provětrávaná dutina s již zmíněnými bočními odvětrávacími otvory. Odvětrávací otvory pracují na tom nejjednodušším principu. Z jedné strany domu je vzduch do nich nasáván a z druhé strany je již vlhký vzduch odváděn z dutiny pryč. Provětrávaná vzduchová mezera má ve své skladbě konstrukce funkci odvětrání zkondenzované vodní páry. Vrchní část střešního pláště má důležitou funkci hydroizolační.

Proč je odvod kondenzátu tak důležitý?


Představme si konstrukci, na které se dnes a denně sráží voda. Zůstává tam a vlivem svého složení působí na vše kolem sebe. Voda dokáže degradovat nejen mechanické vlastnosti materiálů, ale i tepelně technické vlastnosti. Vlhká izolace, ve které se voda hromadí, ztrácí zcela svou izolační schopnost. Odvětrání kondenzátu je tedy pozitivní nejen pro tepelnou izolaci, která je v dutině pláště, ale pro nosnou betonovou konstrukci. Nosná konstrukce rovná se spolehlivý stav domu. Jak ji tedy nejlépe ochránit?

Majitele domu netrápí nosná konstrukce, ale většinou neutěšený vzhled a stav domu a střechy. Jak nejlépe tuto skladbu střechy zateplit? Na počátku zateplovacího procesu je otázka skoro Hamletovská, zaslepit či nezaslepit odvětrávací otvory střechy?  Pro zateplení celého domu volí majitelé nejčastěji kontaktní zateplovací způsob. Ovšem odvětrávací dutiny málokdo zachová. To je velká škoda, protože v následujících letech dojde k přetížení uzavřené dutiny nadměrnou vlhkostí, růstu plísní a následně k degradaci nosné konstrukce stropu.

Co se tedy děje v dutině? 


Původní tepelná izolace je po mnoha desítkách let již nevyhovující, dožilá a rozhodně neplní funkci tepelně-izolační. U vrchní části konstrukce střešního pláště, a to u hydroizolace, dochází k degradaci. Netěsní a místy se trhá. Voda tak snáze zateče do dutiny dvouplášťové střechy a také do nosné konstrukce domu.

Co se stane při nevhodné rekonstrukci dvouplášťové střechy?

Po utěsnění bočních odvětrávacích otvorů pak dutina s původní tepelnou izolací uvnitř střechy nemůže správně fungovat. Dochází k hromadění vlhkosti a jejímu zapocení. Netěsnosti v tepelné izolaci a vlhká místa způsobují vznik tepelných mostů. Uvnitř bydlení dochází ke vzniku plísní a v horních patrech k přehřívání interiéru. V takovém domě se bydlet nikomu nechce. Přitom řešení je velmi jednoduché.

Dvouplášťové střechy lze zateplit naprosto spolehlivým způsobem.

Foukanou izolaci Climatizer Plus od firmy CIUR lze do střešní dutiny jednoduše nafoukat i na stávající tepelnou izolaci. Climatizer Plus si poradí i s případnou vlhkostí. Je to nadstandardně vybavený izolant tzv. „pijákovým efektem“. Jako savý papír pojme vlhkost a rovnoměrně ji rozprostře ve své ploše, Nejsou žádná místa s nahromaděným kondenzátem vlhkostí či mokrými fleky.  Vlhkost se pak snadněji odvětrá. U plošně velkých střech přidáváme speciální odvětrávací hlavice a přivětrávací komínky, které nám zaručí dostatečnou výměnu vzduchu.  Původní dutiny pro odvětrání dvouplášťové střechy zachovejte. Jejich funkce je nenahraditelná. Kontaktní zateplovací systém lze řešit i s novými odvětrávacími otvory. Tím předejdete pozdějším problémům s konstrukcí střechy.  

Climatizer Plus lehce přilne ke všem detailům, tím vytvoří bezesparou vrstvu bez tepelných mostů. Climatizer Plus brání průniku horkého vzduchu nahromaděného v dutině směrem do interiéru. Horký vzduch už nebude nikoho trápit. Váš dům se nebude v létě přehřívat. Navíc v zimě uspoříte náklady na vytápění. Zvláště horní patra tuto vlastnost ocení.  Nejvhodnější způsob zateplení dvouplášťové střechy je tedy v principu naprosto jednoduchý. Zachovat dvouplášťovou střechu. Snaha změnit ji na jednoplášťovou bude v budoucnu znamenat nemalé problémy. Firma CIUR provádí systém izolací dvouplášťových střech tzv. na klíč. Climatizer Plus je zdravá foukaná izolace pro dokonalé zateplení vašeho domu.                                                                                          






Comments

Popular posts from this blog

  Nen í v š echno pap í r, co ho ří https://www.youtube.com/watch?v=2YqK1_3M-ao Žijeme v epoše urputného zateplování. Ubránit se teplu, ale automaticky neznamená uniknout ohni.   Od 1. ledna 2020 nároky na tepelnou ochranu ještě porostou. Nové domy bude možné stavět již jen jako budovy s téměř nulovou spotřebou anebo v pasivním standardu. Znamená to další vrstvy izolantů. Ne vždy ale více izolace znamená i více bezpečnosti. Izolace, kam se podíváš     Tuzemský trh s izolanty je, pokud jde o sortiment skutečně velmi bohatý. Zateplovací klasika v podobě polystyrénů či minerálních izolantů se tu prolíná s novějšími typy na bázi tuhé fenolické pěny, ekologickými z ovčí vlny či kokosových vláken apod. Ruku v ruce s nabídkou izolantů se rozšířily i technologické možnosti jejich aplikace: kontaktní, volně ložené, sypané, stříkané, foukané. Teplochtivý stavebník to při výběru nemá jednoduché. Záleží na jeho informovanosti, čemu více věří, zda se rozhoduje podle ceny či

Holubí dům