Skip to main content



 Není všechno papír, co hoří

Žijeme v epoše urputného zateplování. Ubránit se teplu, ale automaticky neznamená uniknout ohni.  

Od 1. ledna 2020 nároky na tepelnou ochranu ještě porostou. Nové domy bude možné stavět již jen jako budovy s téměř nulovou spotřebou anebo v pasivním standardu. Znamená to další vrstvy izolantů. Ne vždy ale více izolace znamená i více bezpečnosti.

Izolace, kam se podíváš   
Tuzemský trh s izolanty je, pokud jde o sortiment skutečně velmi bohatý. Zateplovací klasika v podobě polystyrénů či minerálních izolantů se tu prolíná s novějšími typy na bázi tuhé fenolické pěny, ekologickými z ovčí vlny či kokosových vláken apod. Ruku v ruce s nabídkou izolantů se rozšířily i technologické možnosti jejich aplikace: kontaktní, volně ložené, sypané, stříkané, foukané. Teplochtivý stavebník to při výběru nemá jednoduché. Záleží na jeho informovanosti, čemu více věří, zda se rozhoduje podle ceny či třeba ekologických hledisek. Ve všech jmenovaných aspektech se jednotlivé typy izolantů mohou lišit, někdy i dosti podstatně. Často opomíjeným faktorem je otázka požární odolnosti. Chyba, která může mít fatální následky. I zde jsou totiž rozdíly propastné: od několika minut až po desítky minut.

Existuje izolant, který dokáže s přehledem uspokojit prakticky všechny tepelně izolační požadavky, a ještě své konkurenty násobně předčí v požární odolnosti. Nadšeni budou i ekologicky cítící stavebníci i zahrádkáři, neboť se vyrábí z ryze přírodních komponentů a po skončení dlouhé životnosti s ním mohou například vaše prapravnoučata za mnoho a mnoho let přihnojit záhony. Je to zároveň jediný izolant, který není nutné ekologicky likvidovat na skládce. A pokud jde o požární odolnost, i zde mu matka příroda nadělila překvapivé vlastnosti. Climatizer Plus.
Odolává ohni. Normově 30 minut. Reálně víc jak hodinu.


Zkouška ohněm. Drží a nepustí. Už víc jak hodinu.
Made in příroda
Hoří jen dřevěná odhalená dřevěná konstrukce
Právě z přírody pocházejí unikátní vlastnosti zdravé foukané celulózové izolace Climatizer Plus, která vzniká rozvlákňováním novinového papíru na jemná celulózová vlákna. Na ně se pomocí patentované technologie impregnace při vysokých teplotách natavují další přísady běžně používané v potravinářské chemii. Firma CIUR je zároveň jediným výrobcem, u kterého toto natavování probíhá. „Základními používanými přísadami jsou boritany nebo síran hořečnatý. Síran – hořkou sůl, přidáváme také jako jediní, vylepšuje řadu vlastností a je úplně nezávadný – zdravotně i ekologicky. Přísady zajišťují odolnost izolace proti požáru, hnilobě, hlodavcům a hmyzu. Lze s ní bezpečně zateplit všechny konstrukce domu od podlahy až po střechu“, říká inženýr Urbánek, ředitel výroby a vývoje společnosti CIUR. Climatizer Plus dobře spolupracuje se všemi dřevěnými prvky staveb a dobře se snáší prakticky se všemi typy aplikací a konstrukcí. Lze jej použít také jako stříkanou do interiéru nebo jako výplň pro fasádní provětrávané systémy.


Umí to i strom
Lepší než dřevo. Nehoří. Drží strukturu.

Nejvíce překvapivou schopností celulózové izolace je její vysoká požární odolnost. Třída reakce na oheň je u ClimatizeruPlus C-s1, d0. Požární odolnost je tedy mnohem lepší než u řady jiných izolantů. Je skvělou ochranou i proti přímému ohni, jemuž odolává až 30 minut – u samozhášivého polystyrenu a skelné vaty můžeme mluvit o odolnosti v řádu minut.
Jak je to u celulózy možné? Krystalická voda obsažená v přísadách minerálních solí, použitých při výrobě izolace, se vlivem teploty uvolňuje a vytváří tzv. reakci náhlého zvlhnutí. K tomu se přidává pomalé odhořívání vlákniny – jev podobný jako u masivního dřeva, kdy zuhelnatělá vrstva brání rychlému odhoření. 
Ne nadarmo ve firmě CIUR platí: Příroda. Technologie. Odpovědnost, a té je z hlediska požární bezpečnosti potřeba nejvíc.

text: Stojan Černodrinski         foto: archiv CIUR


Comments

Popular posts from this blog

Dvouplášťové ploché střechy panelových domů. Bydlíte v panelovém domě? Uniká vám teplo střechou?  Nebo nekvalitně provedenou opravou střechy? Velké množství tepla odchází právě střešním pláštěm. Mnoho panelových domů má dvouplášťovou střechu s bočními odvětrávacími otvory. Takové konstrukce střech tu existují od 70. let minulého století.  Proč dvouplášťové? Principem takového typu střechy je vyšší tepelná ochrana domu a ochrana před zatečením, vlhkostí a jinými projevy vody degradující střešní plášť. Skladba takové konstrukce začíná střešní nosnou konstrukcí panelového domu. Nosný panel zároveň plní funkci stropu horních pater. Následuje provětrávaná dutina s již zmíněnými bočními odvětrávacími otvory. Odvětrávací otvory pracují na tom nejjednodušším principu. Z jedné strany domu je vzduch do nich nasáván a z druhé strany je již vlhký vzduch odváděn z dutiny pryč. Provětrávaná vzduchová mezera má ve své skladbě konstrukce funkci odvětrání zkondenzované vodní páry. Vrchní čá

Holubí dům